Da bi vam olajšali uporabo naše spletne strani, uporabljamo piškotke (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Sprejmi in nadaljuj

Več o piškotkih uporabljenih na tej strani...

 
Umetnost pravega nasveta
  English  
 
 
DomovPodjetjeNaša tržiščaProduktiReferenceČlanki in referatiPovezaveNovice ARTEMIS
 
 

OPCOST

OPCOST je program za izračun stroškov uporabnikov ceste ter za prometno ekonomsko oceno cestnih projektov. Podatkovne osnove se posodabljajo najmanj enkrat na leto.

UPORABA PROGRAMA

Program se uporablja kot orodje za merjenje cenovnih razmerij med naložbo v cestni infrastrukturni projekt in koristmi uporabnikov kot njeno posledico. Z izračunom ekonomskih kazalnikov (neto sedanja vrednost, interna stopnja donosa) omogoča razvrščanje več prometnih projektov glede na stroške investicije in spremembo neposrednih koristi uporabnikov z uvedbo projekta. Na ta način lahko izberemo najustreznejšo varianto med več variantami prometnega projekta.

OSNOVE VREDNOTENJA

Investicijski projekt je zaželen, če diskontirane koristi presegajo diskontirane stroške projekta.

Koristi so v programu opredeljene kot razlika med stroški, ki jih imajo uporabniki obstoječe infrastrukture in stroški, ki jih imajo uporabniki po investiciji v infrastrukturo. Pri izračunu so poleg stroškov uporabnikov upoštevani tudi stroški prometnih nesreč in stroški vzdrževanja ceste.

Slika 1: Stroški, vključeni v program OPCOST.

Posamezni stroški na enoto so sestavni del programa in se posodabljajo vsaj enkrat letno. Ti stroški so osnova za vse nadaljnje izračune.

STRUKTURA PROGRAMA

Program je sestavljen iz več delov. Najpomembnejša dela sta izračun stroškov in prometno ekonomsko vrednotenje projekta. Poleg tega program omogoča tudi številne preglede rezultatov in izpisovanje poročil.

V podprogramu za izračun stroškov se na podlagi vnesenih podatkov o tehničnih in prometnih značilnostih odsekov v vplivnem območju investicije (cestnem omrežju) izračunajo skupni stroški.

slika2

Slika 2: Vhodni podatki za izračun stroškov

Podprogram za prometno ekonomsko vrednotenje pa omogoča izračun ekonomskih kazalnikov na podlagi izračunanih koristi (kot razlike med stroški na cestnem omrežju brez in z investicijo), investicijskih stroškov in diskontne stopnje.

slika3

Slika 3: Prometno ekonomsko vrednotenje projekta

 
 
 
NAŠA TRŽIŠČA
Mobilnost
Prometno planiranje
Ekonomika prometa
Investicijska dokumentacija
Vsa naša tržišča...
PRODUKTI
VIPOS
Centralni Register Vozil
Video Nadzor
Vremenske Postaje na Slovenskih Cestah
OPCOST
OBVEŠČAMO VAS