Da bi vam olajšali uporabo naše spletne strani, uporabljamo piškotke (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Sprejmi in nadaljuj

Več o piškotkih uporabljenih na tej strani...

 
Umetnost pravega nasveta
  English  
 
 
DomovPodjetjeNaša tržiščaProduktiReferenceČlanki in referatiPovezaveNovice ARTEMIS
 
 

VIDEO NADZOR

Sodobna informacijska in komunikacijska tehnologija omogoča zajemanje in posredovanje relevantnih podatkov o stanju cestišča ter prometnih in vremenskih razmerah v realnem času. Numerični podatki, ki jih posredujejo standardni senzorji, uporabnikom in pristojnim organom ne podajo celovite in transparentne informacije o dejanskem stanju na državnem cestnem omrežju. Če ta nabor podatkov dopolnimo še z video sliko, dobimo celovit nadzorno obvestilni sistem. Zato je OMEGA consult za naročnika Direkcijo RS za ceste, Sektor za upravljanje, varstvo in vzdrževanje cest, v zadnjih osmih letih namestila 50 video kamer za spremljanje prometa na izbranih cestnih odsekih državnega cestnega omrežja. Video nadzorni sistem se v zadnjih dveh letih dopolnjuje tudi s senzorji za spremljanje vremena. Na sliki vidimo lokacije trenutno postavljenih video sistemov.

Kamere so sicer v prvi vrsti namenjene upravljavcem cest kot dodatno orodje za nadzor dela vzdrževalcev obravnavane ceste. Nameščene so na težavnih vzponih, oziroma tistih mestih, kjer lahko drugi vzroki povzročijo zgostitve prometa, le-te pa so prav gotovo zanimive za vse uporabnike cest, zato jih DRSC objavlja na spletnih straneh www.promet.si.

 

S tem je omogočeno ekonomično in ažurno prenašanje informacij tudi tistim uporabnikom, ki skrbijo za distribucijo informacij v javnosti (Avto moto zveza Slovenije, radijske postaje, Mobitel). Tovrstno informiranje je cenovno ugodnejše zaradi nizkega vložka človeškega dela, ažurno pa je zaradi elektronske povezave med opazovano lokacijo in uporabnikom informacij, brez vmesnih stopenj zbiranja, prenosa in obdelovanja podatkov v papirni obliki. Pri postavitvi takega sistema video-nadzora prometa imajo za posredovanje ažurnih informacij ključno vlogo komunikacijske poti. Neposredna mrežna povezava bi idealno zadostila pričakovanjem (optična vlakna), saj zagotavlja dovolj široko pasovno širino za neposreden prenos video signala. Taka infrastruktura se v zadnjem času gradi vzporedno s traso avtomobilskih cest, na preostalem državnem cestnem omrežju pa povečini takih komunikacijskih poti nimamo na voljo.

Na izbranih lokacijah moramo zato izkoriščati alternativne načine komunikacije (ISDN, GSM, GPRS, ...), ki ponujajo pasovno širino, zadostno le za prenos posameznih slik v enakomernih časovnih presledkih. Izbrano frekvenco osveževanja slik smo določili na 30 sekund, glede na upoštevane obratovalne stroške in ustreznost namena postavitve.

V zadnjem času so vse bolj razširjeno geografsko dostopne in cenovno sprejemljive širokopasovne povezave, med katerimi je tudi ADSL. Na lokacijah, kjer je tak priključek mogoč, pridobimo možnost posredovanja video slike v realnem času.

 
 
 
NAŠA TRŽIŠČA
Mobilnost
Prometno planiranje
Ekonomika prometa
Investicijska dokumentacija
Vsa naša tržišča...
PRODUKTI
VIPOS
Centralni Register Vozil
Video Nadzor
Vremenske Postaje na Slovenskih Cestah
OPCOST
OBVEŠČAMO VAS